مالیات یکی از امور مهمی است که تقریبا تمامی کسب و کارها با آن سروکار دارند و رسیدگی مالیاتی نیز یکی از مواردی است که تمامی مودیان باید با آن آشنا باشند. تصور کنید که صاحب کسب و کاری هستید و جلسه رسیدگی مالیاتی شما نزدیک است اما متاسفانه از هیچ شناختی با رسیدگی مالیاتی ندارید و از مراحل آن سر در نمی آورید. نگرانی شما کاملا به جا و طبیعی است و خبر خوب این است با مطالعه ادامه مطلب تمامی سوالات درون ذهن شما یک پاسخی پیدا می کنند و شما برای شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی آماده خواهید بود.
رسیدگی مالیاتی چیست؟
رسیدگی مالیاتی یکی از بخش های بسیار مهمی است هم حسابداران و صاحبان کسب و کار باید آشنایی کامل با آن داشته باشند تا هیچ مشکلی پیرامون امور مربوط به مالیات و پرداخت آن پیش نیاید. قطعا می دانید که تنها ابزار و سندی که سازمان امور مالیاتی می تواند به کمک آن عملکرد و درآمد یک سازمان را بررسی کند، اظهارنامه مالیاتی است.
ارسال اظهارنامه یک سال مالیاتی برای اشخاص حقیقی تا پایان خرداد سال بعد و برای اشخاص حقوقی تا پایان تیر ماه می باشد و پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی، سازمان امور مالیاتی کشور شروع به بررسی اظهارنامه می کند تا از درستی و صحت و سقم اطلاعات موجود در آن اطمینان حاصل کند و طبق ماده ۱۵۶ قانون مالیات های مستقیم چنانچه سازمان امور مالیاتی ظرف یک سال رسیدگی انجام ندهد، اظهارنامه ابرازی مودی قطعی شده و برگ تشخیص صادر خواهد شد.
پس از اتمام رسیدگی های سازمان امور مالیاتی، برگه دعوت رسیدگی اسناد در اختیار مودی قرار می گیرد تا با ارائه اسناد و مدارک در جلسه رسیدگی مالیاتی شرکت کنند. مودیان موظف هستند حداکثر ظرف دو هفته تمامی مدارک و اسناد خود را آماده کرده و جهت رسیدگی مالیاتی به اداره امور مالیات مراجعه کنند
انواع رسیدگی مالیاتی
رسیدگی مالیاتی دارای ۲ نوع است که شامل موارد زیر می باشد:
رسیدگی مالیات عملکرد
به طور معمول کلمه رسیدگی مالیاتی همان رسیدگی مالیات عملکرد می باشد که مودیان موظف هستند اظهارنامه خود را تنظیم و برای سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. سازمان امور مالیاتی نیز ظرف یک سال به اظهارنامه ابرازی شما رسیدگی می کند و در مرحله بعدی برگه دعوت رسیدگی اسناد را جهت حضور در جلسه رسیدگی برایتان ارسال می نماید.
رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده
رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده برخلاف رسیدگی مالیات عملکرد، بازه زمانی مشخصی ندارد و ممکن است کارشناسان و ممیزان مالیاتی دفاتر، اسناد و مدارک چندین سال را همزمان از شما بخواهند و شما موظف هستید در زمان تعیین شده تمامی مدارک خود را به سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایید؛ بنابراین بدیهی است که رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده طولانی و زمانبر خواهد بود.
مراحل رسیدگی مالیاتی
به طور کلی از زمان ارسال اظهارنامه تا صدور برگه تشخیص را می توان جزو مراحل رسیدگی مالیاتی دانست. مراحل کلی آن به شرح زیر خواهد بود.
- ارسال اظهارنامه مالیاتی
- رسیدگی به آن توسط سازمان امور مالیاتی
- ارسال برگه دعوت رسیدگی اسناد توسط سازمان امور مالیاتی به مودی
- شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی و تسلیم اسناد، دفاتر و مدارک نزد ممیز
- صدور برگه تشخیص
پس از صدور برگه تشخیص، شما به مدت ۳۰ روز فرصت دارید تا به نتیجه آن اعتراض کنید و وارد چرخه دادرسی مالیاتی شوید.
مدارک لازم جهت شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی
یکی از سوالات متداول و همیشگی مدیران تازه کار این است که چه مدارکی را باید برای شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی به همراه داشته باشم و به ممیز مالیاتی تحویل دهم. در ادامه چک لیست مدارک مورد نیاز برای جلسه رسیدگی مالیاتی را ذکر می کنیم.
- دفاتر مالی (روزنامه و کل)
- تراز کل و معین قبل و بعد از بستن حساب ها
- مجوزهای انجام فعالیت
- گردش حساب (صندوق، تنخواه، جاری شرکاء، پیش پرداخت ها، پیش دریافت ها، ریز هزینه ها و تراکنش های بانکی)
- ریز خرید و فروش، گردش بدهکاران و بستانکاران
- گردش حساب حقوق پرسنل
- صورتحساب بانک
- گردش موجودی کالا
- صادرات یا واردات در صورت وجود
- صورت خلاصه جمع لیست های حقوق ۱۲ ماهه
- جدول محاسبات استهلاک
- اظهارنامه های ارزش افزوده
- صورتحساب های فروش
- صورت معاملات ارسالی
- اجاره نامه و قبوض پرداختی بابت اجاره
- لیست بیمه ارسالی برای ۱۲ ماه
آمادگی های لازم برای شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی
- آماده سازی چک اسناد حسابداری
- آماده سازی چک ضمائم مرتبط
- دریافت اطلاعیه سازمان مالیاتی
- مرتب سازی مدارک، دفاتر و اسناد
علاوه بر موارد فوق، پیش از حضور در جلسه رسیدگی مالیاتی سعی کنید برگه دعوت اسناد و مدارک عملکرد را کاملا مشاهده کنید و زمان آن را دقیق به خاطر بسپارید و برای نتیجه دهی بهتر، ۱۵ دقیقه زودتر در اداره مالیات مربوطه حضور داشته باشید.
نتیجه گیری
تقریبا تمامی مشاغل موظف به پرداخت مالیات هستند و مقدار مالیات پرداختی نیز از طریق ارسال اظهارنامه و رسیدگی به آن تعیین می شود؛ از این رو رسیدگی مالیاتی و طی کردن مراحل آن نیاز به دانش کافی متخصصان در این زمینه دارد و لازم است که شما بهترین شرکت های مالیاتی را بشناسید. شما می توانید برای انجام رسیدگی مالیاتی خود از خدمات مالیاتی سفیر حساب استفاده کنید تا خیالتان از بابت امور مالیاتی راحت باشد.