پرداخت مالیات

چرا باید مالیات بپردازیم؟ + ۵ روش پرداخت مالیات

پرداخت مالیات همیشه یکی از نگرانی‌های شهروندان است. در کشورهای مدرن درصد زیادی از درآمد مردم به‌عنوان مالیات برای ارائه خدمات عمومی توسط دولت گرفته می‌شود. در بسیاری از کشورها مجازات سنگینی برای عدم پرداخت مالیات به‌موقع در نظر گرفته شده است. در سال‌های اخیر به‌دلیل تحریم‌ها، درآمد نفتی کشور کم شده و دولت مجبور است که برای جبران مخارج خود رو به دریافت مالیات آورد در نتیجه اینکه سیاست‌های دولت در ایران هم به‌سمت پررنگ شدن مالیات می‌رود به همین علت آشنایی با روند پرداخت مالیات اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا می‌کند. یکی از دغدغه‌های افراد محاسبه و نحوه پرداخت مالیات است. ما در این مطلب قرار است به شما آموزش دهیم که چگونه از میزان مالیات خود اطلاع پیدا کنید و چطور آن را بپردازید. پس اگر شما هم به نحوه پرداخت مالیات فکر می‌کنید و دوست دارید که از روش‌های آن اطلاع پیدا کنید، با این مطلب از سفیر حساب همراه شوید!

مالیات چیست؟

مالیات چیست

پیش از اینکه با نحوه پرداخت مالیات در کشور آشنا شوید، باید در مورد مقدمات مالیات در ایران بیشتر بدانید. مالیات یکی از راه‌های درآمد دولت برای مصارف عام المنفعه است. در بسیاری از کشورهای دنیا که درآمد نفتی و… ندارند، مالیات مهم‌ترین منبع کسب درآمد دولت است. اما در کشور ما مالیات مبلغ بسیار کوچکی از درآمد دولت را تأمین می‌کند.

برای اطلاع یافتن از میزان پرداخت مالیات باید اظهارنامه مالیاتی پر کنید. باید دقت داشته باشید که عدم تحویل به‌موقع اظهارنامه مالیاتی موجب جریمه شدن شخص خواهد شد. اظهارنامه ارسالی شما توسط اداره مالیات بررسی شده و سپس مبلغ مالیات به شما اطلاع داده می‌شود.

درست است که همه افراد ملزم به پرداخت مالیات هستند اما جهت توسعه بعضی از مشاغل از جمله گروه‌های فرهنگی و هنری، موسسه‌های خیریه و… این دسته معاف از مالیات اعلام شده‌اند. از دیگر مشاغلی که معاف از مالیات هستند می‌توان به سازمان‌های دولتی، وزارتخانه‌ها، شرکت‌هایی که هزینه آن‌ها از سمت دولت تامین می‌شود و… اشاره کرد.

یکی از روش‌های مهم کاهش مالیات، ارائه هزینه‌های قابل قبول کسب و کار به سازمان مالیات است. این هزینه‌ها باید در بازه زمانی محاسبه شده پرداخت مالیات بوده باشد. باید دقت داشت که لیست هزینه‌ها باید متعارف باشد و نمی‌توان با ارائه هزینه‌های غیر متعارف و یا بالا بردن قیمت کالاها و خدمات مالیات خود را کاهش داد. لیست هزینه‌های قابل قبول برای سازمان مالیات به شرح زیر است:

  • اجاره ملک مجموعه
  • اجازه ابزارها و ماشین‌آلات
  • مبلغ پرداخت شده برای بیمه مجموعه و کارمندها
  • هزینه استهلاک ابزار و وسایل
  • هزینه تحقیقات و آزمایش‌ها
  • هزینه آموزش و استخدام کارکنان جدید
  • هزینه تامین انرژی مانند برق، آب، گاز و…
  • هزینه تامین مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز مجموعه

روش های پرداخت مالیات

روش های پرداخت مالیات

حالا که از میزان پرداخت مالیات و قوانین آن اطلاع پیدا کردید، وقت آن رسیده است که با روش‌های ساده پرداخت مالیات هم آشنا شوید. تا پیش از این برای پرداخت مالیات قبض صادر می‌شد اما در حال حاضر روش‌های مدرن‌تری برای این وظیفه عمومی مردم ایجاد شده است. در ادامه به شما ۵ روش سریع پرداخت مالیات را آموزش خواهیم داد.

۱.      پرداخت مالیات با شناسه ۳۰ رقمی

اولین و ساده‌ترین روش پرداخت مالیات، پرداخت با شناسه ۳۰ رقمی است. در اولین قدم برای پرداخت مالیات با استفاده از این کد باید وارد وب‌سایت https://payments.tax.gov.ir/ شوید. سپس شناسه ۳۰ رقمی نسیم را انتخاب کنید و با وارد کردن کد قبض مالیاتی خود را مشاهده کنید. در صورتی که قبض مورد تایید شما بود و از مبلغ، نام صاحب شغل، تاریخ و… اطمینان پیدا کردید می‌توانید با کلیک کردن روی گزینه تایید به صفحه بعد بروید و در پروسه پرداخت قرار بگیرید. پرداخت اینترنتی مالیات در این سایت توسط رمز دوم کار انجام می‌شود. پس اگر قصد دارید که با استفاده از کد ۳۰ رقمی مالیات خود را آنلاین پرداخت کنید، دقت داشته باشید که به یک سامانه پیامک فعال برای رمز دوم نیازمند هستید.

۲.      پرداخت مالیات با دستگاه خودپرداز بانک

در صورتی که برای پرداخت مالیات به اینترنت یا رمز دوم دسترسی ندارید، می‌توانید از دستگاه‌های خودپرداز بانک استفاده کنید. برای این منظور در ابتدا کارت خود را در دستگاه وارد کنید. سپس از قسمت پرداخت قبوض، پرداخت قبض مالیاتی را انتخاب کنید. در ادامه باید بارکد ۴۲ رقمی مالیات خود را به دستگاه اعلام کنید. در آخر دستگاه از شما می‌خواهد که جزییات قبض را تایید کنید. در صورت تایید شما مبلغ مالیات از حساب متصل به کارت کم شده و مالیات با موفقیت پرداخت می‌شود.

۳.      پرداخت مالیات از شعبه بانک

بسیاری از افرادی که با تکنولوژی ارتباط چندانی ندارند ترجیح می‌دهند که فرآیندهای اداری خود را به‌صورت حضوری انجام دهند. در صورتی که تمایل داشته باشید به‌صورت حضوری به شعب بانک مراجعه کنید، می‌توانید با پر کردن فرم پرداخت الکترونیکی بین بانکی و ارائه کد پرداخت ۳۰ رقمی مالیات خود، این فرآیند را با موفقیت پشت ‌سر بگذارید. دقت کنید که انتقال وجه توسط بانک با روش ساتنا انجام شود. انتقال وجه توسط روش پایا زمان بیشتری برده و طولانی‌تر خواهد شد.

۴.      پرداخت مالیات با استفاده از سایت سازمان امور مالیاتی کشور

یکی دیگر از روش‌های ساده برای پرداخت مالیات، مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور است. برای این عمل ابتدا باید به سایت این سازمان به آدرس tax.gov.ir مراجعه کنید. سپس گزینه سایر خدمات مالیاتی را انتخاب کنید. در ادامه در منو نمایش داده شده گزینه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب کرده و به صفحه بعد بروید. در صفحه باز شده باید گزینه سامانه پرداخت مالیات الکترونیک را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید. پس از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور ثبت نام شده در وب‌سایت می‌توانید اطلاعات کاربری خود و همچنین سوابق مالیاتی را مشاهده کنید. در نهایت در داشبورد کاربری خود روی پرداخت مالیات کلیک کنید و با مشاهده قبض و اطمینان از صحیح بودن جزییات آن با استفاده از رمز دوم و شماره کارت خود پرداخت مالیات را انجام دهید.

۵.      پرداخت مالیات با استفاده از بارکد

آخرین روش پرداخت مالیات، پرداخت از طریق بارکد است. برای این منظور باید پس از دریافت قبض فیزیکی مالیات به اداره مالیات منطقه خود مراجعه کنید. در این زمان کارمندان اداره بدون نیاز به کد پرداخت ۴۲ رقمی می‌توانند تنها با اسکن کردن بارکد قبض مالیاتی شما نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. البته باید دقت داشته باشید که برای استفاده از این روش باید از کارت فیزیکی استفاده کنید و امکان پرداخت آنلاین نخواهید داشت.

هدف از پرداخت مالیات

هدف از پرداخت مالیات این است که بتوانیم در هزینه‌های عمومی دولت مشارکت داشته باشیم. دولت برای تامین هزینه‌های عمومی خود نیاز به درآمد دارد. یکی از این درآمدها کسب مالیات از شهروندان است. هر فردی می‌تواند با پرداخت مالیات در کمک به افراد کم بضاعت جامعه سهیم باشد. ضمن اینکه حفظ و نگهداری کشور وظیفه همه افراد است و شهروندان با پرداخت مالیات در این امر مشارکت می‌کنند.

انواع مالیات

انواع مالیات

 انواع مالیات به‌ صورت کلی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دریافت می‌شود. مالیات مستقیم هم به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی طبقه بندی شده است. مالیات بر دارایی به این معناست که شما با داشتن ملک، خودرو، زمین و… باید مالیات پرداخت کنید. معمولا شهروندان زمانی متوجه این مالیات می‌شوند که قصد دارند اموال خود را بفروشند. در این زمان باید برای انتقال سند مالیات همه سال‌های گذشته دارایی‌شان را بپردازند.

 مالیات بر درآمد هم به این معناست که دولت هرساله بر اساس نوع کسب و کار درصد خاصی را برای پرداخت مالیات تعیین می‌کند. بنابراین هر شخصی با توجه به دسته بندی کسب و کارش باید درصد معینی از درآمد سالیانه‌اش را به‌عنوان مالیات پرداخت کند. نوع دیگری از مالیات، مالیات غیر مستقیم است. همه کالاهایی که خریداری می‌کنیم و همچنین خدماتی که در مکان‌های مختلف دریافت می‌کنیم مشمول مالیات غیر مستقیم است. برای اطلاع یافتن از مالیات کالاها، کافیست که به لیبل قیمتی آن‌ها توجه کنید.

 

افراد در زمان پرداخت مالیات به سه دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول افرادی هستند که در دو سال گذشته درآمدی بیشتر از ۵.۵ میلیارد تومان داشته‌اند. این دسته بندی شامل هتل‌ها، بیمارستان‌ها، رستوران‌های بزرگ، صرافی‌ها و… می‌شود. دسته دوم افرادی هستند که در مشاغل‌شان بین ۱.۸ تا ۵.۵ میلیارد تومان درآمد داشته‌اند. دسته سوم هم افرادی هستند که مشاغل خرد داشته و در دو سال گذشته کمتر از ۱.۸ میلیارد درآمد کسب کرده‌اند. نرخ مالیات برای هر دسته متفاوت با دسته بندی دیگر است. البته باید دقت داشته باشید که درصد مالیات به نوع کسب و کار هم وابستگی زیادی دارد. به‌عنوان مثال کسب و کارهای آموزشی به ‌واسطه سود بالایی که دارند مالیات بیشتری نسبت به بسیاری از مشاغل دیگر پرداخت می‌کنند. مشاغلی که برای کسب و کارشان مواد اولیه تهیه می‌کنند هم درصد مالیات کمتری می‌پردازند. همچنین در این میان باید به تراکنش های بانکی و حتی مالیات دستگاه پوز نیز توجه نمود.

محاسبه مالیات در سال ۱۴۰۲ بر اساس میزان حقوق افراد تعیین می‌شود. سیاست پرداخت مالیات در همه دنیا به این شکل انجام می‌شود که افراد کم‌ درآمد معاف از مالیات باشند و با بالا رفتن حقوق و درآمد به‌صورت پلکانی درصد مالیات بر درآمد افزایش پیدا کند. چندین سال است که این سیاست در کشور ما هم مورد اجرا قرار گرفته است. به همین علت افرادی که در طول یکسال کمتر از ۱۲۰ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند معاف از مالیات هستند. برای اطلاع دقیق از مالیات حقوق به صورت ماهانه و سالانه و همچنین نحوه محاسبه آن مقاله مالیات حقوق را مطالعه کنید.

مالیات‌های دریافت شده صرف چه چیزی می‌شوند؟

مالیات‌های دریافت شده در کشور ما صرف موارد مختلفی از جمله پرداخت حقوق کارمندان دولت، پرداخت یارانه سوخت و اقلام اساسی از جمله نان، رسیدگی به خدمات عمومی مردم از جمله تحصیل و خدمات پزشکی، هزینه‌های سازمان‌های دولتی و ادارات، خدمات عمومی مانند حمل و نقل و فضای سبز و… می‌شوند.

عواقب عدم دریافت مالیات چیست؟

دریافت مالیات توسط دولت

عدم دریافت مالیات باعث می‌شود که دولت نتواند هزینه‌های خود را تامین کند و برای پرداخت آن‌ها اقدام به استقراض از بانک مرکزی کند. استقراض از بانک مرکزی هم موجب خلق نقدینگی شده و نقدینگی به وجود آمده در نهایت باعث تورم و اضافه شدن مشکلات اقتصادی در کشور می‌شود. بنابراین پرداخت مالیات به نفع مردم است.

آخرین مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی برای پرداخت مالیات هرساله تا ۳۱ خرداد تعیین می‌شود. البته گاهی اوقات این زمان تا ۱۵ تیر تمدید شده و پانزده روز اضافه فرصت برای ارسال اظهارنامه به صاحبان مشاغل و اصناف داده می‌شود. بدیهی است که در صورت عدم ارسال اظهارنامه سازمان مالیات جریمه‌ای را برای صاحبان مشاغل در نظر گرفته است. افرادی که تا آخرین زمان ارسال اظهارنامه نسبت به تکمیل فرم اقدام نکردند به ‌اندازه ۳۰ درصد از مالیات سال گذشته خود جریمه خواهند شد. همچنین افرادی که به ‌مدت ۳ سال پشت هم از ارسال اظهارنامه خودداری کنند می‌توانند بنابر نظر سازمان مالیات مستحق پرداخت نقدی یا حبس درنظر گرفته شوند.

جمع ‌بندی

بسیاری از صاحبان مشاغل از روش‌های کاهش مالیات مطلع نیستند. به همین علت با پرداخت مالیات بیش‌تر از میزان مورد نیاز دچار ضرر می‌شوند. اگر شما هم صاحب شغل هستید، می‌توانید برای مشاوره در زمینه کاهش مالیات با شرکت سفیر حساب در تماس باشید. ما با ارائه راه‌کارهای تخصصی در زمینه کاهش مالیات به شما کمک خواهیم کرد که سود خود را از کسب و کارتان بالا ببرید.

پرداخت مالیات وظیفه هر شهروندی است. دولت برای تامین هزینه‌های خود و همچنین خدمات رایگانی که به شهروندان ارائه می‌دهد مالیات دریافت می‌کند. در سال‌های گذشته مالیات در کشور ما هم مانند سایر کشورها به‌صورت پلکانی شده است. در واقع هر فردی با بالا رفتن میزان حقوق یا درآمد ملزم است که مالیات بیشتری بپردازد. سازمان‌ها و نهادهایی که از سمت دولت تامین می‌شوند معاف از مالیات هستند. همچنین سازمان‌های خیریه، مشاغل فرهنگی و هنری و… هم به‌دلیل حمایت بیشتر از مالیات معاف خواهند شد.

آخرین مهلت پرداخت مالیات در هر سال ۳۱ خرداد سال بعد است. در واقع شما باید تا ۳۱ خرداد سال ۱۴۰۳ اظهارنامه مالیاتی خود را برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کرده باشید. در صورتی که تا پایان مهلت اظهارنامه را ارسال نکنید سازمان مالیات شما را به میزان ۳۰ درصد از مالیات خودتان جریمه خواهد کرد. جالب توجه است که بدانید این جریمه به هیچ‌عنوان بخشودگی نخواهد داشت. در صورتی که تمایل دارید برای مشاوره در زمینه انجام امور مالیاتی مشورت بگیرید، می‌توانید با ما در تماس باشید. شرکت سفیر حساب به عنوان سفیر امین شما در امور مالی و مالیاتی، تمام تکالیف مالیاتی شما را از جمله ثبت دفتر کل و دفتر حسابرسی، ثبت اظهارنامه و… را انجام خواهد داد. همچنین می‌توانید برای هرگونه خدمات مالیاتی و استفاده از قوانین معافیت مالیاتی با ما مشورت کنید.

فهرست مطالب

این فرصت استثنایی رو از دست نده!!!
37 دقیقه مشاوره رایگان تلفنی از ما بگیر

مطالب اخیر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *