سامانه مودیان چیست

سامانه مودیان چیست؟ [راهنمای جامع سامانه مودیان مالیاتی]

حتما شما هم اخیراً اسم سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی به گوش تان خورده و با یاس، ناامیدی، ترس و وحشت دست به دامن گوگل شده اید و همزمان که با خودتان می گفتید: “ای بابا، کم با اداره دارایی و مالیات مشکل داشتیم، اینم بهش اضافه شد!!!!” تنها راه حل تون این بود که سرچ کنید سامانه مودیان چیست ؟

برای گرفتن جواب این سوال تان جای کاملا درستی آمدید؛ شاید خواندن این مقاله بخواهد چندین دقیقه از وقت گران بهای تان را بگیرد اما به اندازه چند سمینار چند میلیون تومانی به آموخته های تان می افزاید.

قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی با هدف استقرار نظام مالیاتی هوشمند و سیستمی به جای مالیات ستانی به روش سنتی و قدیمی موخر (همون که بعد از چند سال تازه میومدن می گفتن بیا رسیدگیت کنیم) و ایجاد شفافیت اقتصادی در راستای برقراری عدالت مالیاتی!!!،

تنظیم بهتر بازار کالا و خدمات و کاهش اختلاف های میان مودیان و سازمان تصویب شد. (شما تماما بخونید جلوگیری از فرار مالیاتی و گرفتن مالیات بیشتر بدون دردسر از مردم!! سازمان امور مالیاتی نزدیک تر از رگ گردن به شما)

  • طبق گزارش پایگاه خبری رسمی سازمان امور مالیاتی intamedia.ir مالیات های دریافتی از صاحبین کسب و کار در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش سه برابری داشته است.

خبر ترسناک بود و تکان دهنده!!! چندین سال است که دولت درآمد نفتی خود را از بودجه سالانه کشور حذف کرده و درآمد خود را بر پایه ی مالیات ستانی از مردم متمرکز کرده است و همه روزه در حال مشاهده انواع و اقسام مالیات های جدید از جمله مالیات بر ماشین های لوکس، مالیات بر واحد های مسکونی خالی، مالیات نقل و انتقال خودرو و… هستیم.

اما بر خلاف تصور شما، قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی قانونی جدیدی نیست و اولین بار این قانون با جرائم سنگینش در سال ۱۳۹۸ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پس از لازم الاجرا شدن در تاریخ ۱۳۹۸/۰۹/۰۲ دولت حداکثر مهلت ۱۵ ماهه برای راه اندازی این سامانه را تصویب کرد.

سامانه مودیان چیست؟ چرا باید در سامانه مودیان ثبت نام کنم؟ نحوه کار کردن با سامانه مودیان چگونه است؟ مزایای استفاده از سامانه مودیان چیست؟ چه مشوق ها و جریمه هایی در این قانون وجود دارد؟ اگر می خواهید به پاسخ سوالات مطرح شده برسید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

سامانه مودیان چیست؟ 

تا به امروز، طبق ماده ۱۵۷ ق.م.م مودیان مالیاتی به دو گروه تقسیم می شدند:

  • اشخاصی که اظهارنامه مالیات بر درآمد خود را پس از پایان هر سال مالی به سازمان امور مالیاتی ارسال می کردند (اشخاص حقیقی و مشاغل تا خرداد ماه و اشخاص حقوقی تا تیر ماه) و سازمان امور مالیاتی حداکثر تا یک سال بعد فرصت رسیدگی، حسابرسی و اثبات صحت اطلاعات ابرازی هر مودی را داشت.
  • اشخاصی که اظهارنامه ارسال نکرده اند و طبق این قانون تا پنج سال مشمول مرور زمان شده و سازمان امور مالیاتی می تواند به حساب های بانکی و درآمد های آن ها رسیدگی کند و مالیات از آن ها اخذ کند.

این سیستم سنتی و موخر مالیاتی گاها به دلیل اعتراض به برگه تشخیص و شرکت در هیئت های حل اختلاف مالیاتی، تا چندین سال طول می کشید! (دیدن خیلی خوش به حال کسب و کار هاست، اومدن انتحاری عمل کردن)

سامانه مودیان با رویکرد تولید اطلاعات به صورت روزانه (در لحظه) با هدف شفافیت اقتصادی، عدالت مالیاتی و ایجاد یک سیستم مدرن و یکپارچه هوشمند مالیاتی راه اندازی شد.

چرا می گوییم شفافیت اقتصادی؟؟ چون شما موظف هستید تمامی فاکتور های فروش خود را در همون روز در سامانه ثبت کنید و تنها ۷ روز مهلت ارسال آن را دارید. (این یعنی هر روز از شما خبر دارن که چقدر دخل زدین)

برای شرکت های تک دفتره و مشاغلی که فرار مالیاتی ندارند، این قانون مزایای زیادی دارد که از جمله آن می توان به عدم نیاز به ارسال اظهارنامه ارزش افزوده و گزارش فصلی و عدم نیاز به تحریر دفاتر اشاره کرد. (اینجاست که حسابدارها یه نفس عمیق میکشن میگن آخیش راحت شدیم)

سامانه مودیان تحت نظارت سازمان امور مالیاتی است و به عنوان یک واسط بین فروشنده و خریدار قرار دارد که هر مودی مالیاتی که کد رهگیری مالیاتی دارد صاحب یک کارپوشه (همون Folder خودمونه) می شود و تمامی فاکتور های فروش ابتدا یک نسخه از آن ها به سازمان امور مالیاتی ارسال و نسخه دیگری به کارپوشه خریدار منتقل می شود.

اولین نکته خیلی خیلی مهم: در سامانه مودیان صرفا امکان ارسال فاکتور فروش وجود دارد و خریدار تنها نسبت به فاکتور های دریافتی می بایست واکنش نشان دهد.

فرایند کلی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی

پایانه های فروشگاهی

  • صورت حساب الکترونیکی توسط فروشنده از طریق سامانه مودیان صادر می شود. در مورد فروشگاه ها و مشاغلی که با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند، عملیات ثبت فاکتور فروش و صدور صورت حساب الکترونیکی توسط پایانه های فروشگاهی همانند دستگاه های کارت خوان و درگاه های پرداخت اینترنتی انجام می شود.
  • در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی نباشد و خود دارای کارپوشه در سامانه مالیاتی باشد، صورت حساب الکترونیک به صورت سیستمی در کارپوشه وی در سامانه مودیان منتقل می شود و به عنوان اعتبار مالیاتی برای او منظور می شود.
  • مودیان مالیاتی ظرف مدت سی روز از زمان درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه باید نسبت به پذیرش یا عدم پذیرش این صورت حساب ها اقدام کند و در صورت عدم اظهار نظر ظرف مدت سی روز، به منزله تایید صورتحساب مربوط می باشد.
  • در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده مودی که شامل ما به التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می شود.

طبق تبصره ۱ ماده ۴ قانون دائمی ارزش افزوده، اصل بر نقدی بودن معاملات است؛ مگر این که نسیه بودن معاملات و دریافت و پرداخت های مرتبط با آن در سامانه مودیان ثبت شده و به تایید طرفین رسیده باشد. (یعنی کسب و کار هایی که فروش نسیه دارید، نگران پرداخت مبلغ ارزش افزوده اون نباشید، چون میتونید میزان نسیه بودن اون فاکتور رو مشخص کنید و بعد از وصول شدن اون مبلغ ارزش افزوده اون رو پرداخت کنید)

تبصره های ۲ و ۳ ماده ۴ قانون مالیات بر ارزش افزوده این بحث رو تکمیل کرده و گفته شده که تاریخ تعلق مالیات و عوارض همان تاریخ صدور صورتحساب است اما مودی با رعایت تبصره فوق مجاز است پرداخت مالیات و عوارض فروش این نوع معاملات را تا زمان پرداخت ثمن معامله توسط خریدار یا مبلغ قرارداد توسط کارفرما، متناسباً، به تاخیر بیندازد و سازمان تا پرداخت مالیات، مودی را مشمول جریمه تاخیر در پرداخت نخواهد کرد و تا زمان پرداخت آن توسط خریدار، اعتبار مالیاتی برای وی منظور نخواهد شد.

مزایای ایجاد سامانه مودیان

حالا چرا ما باید در سامانه مودیان با این همه دردسر ثبت نام کنیم؟ قطعا جواب شما رو اینگونه خواهیم داد :

ماده ۴ قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی که صراحتا بیان می دارد :

اصل بر صحت اطلاعات در سامانه است مگر مودیانی که در سامانه ثبت نام نکرده اند و یا مودیانی که اتهامات ماده ۹ این قانون مشمول آنان خواهد شد.

تا به امروز نظر سازمان امور مالیاتی این بوده است که تمامی مودیان در حال دروغ گفتن و کتمان درآمد هستند مگر زمانی که خلاف آن از طریق رسیدگی و حسابرسی به سازمان امور مالیاتی اثبات شود.

اما طبق ماده ۴ قانون سامانه مودیان اصل بر صحت اطلاعات است مگر آنکه خلافش ثابت بشود همانند رسیدن اطلاعیه ای به سازمان امور مالیاتی بر مبنای کتمان درآمد، بیش فروشی برای ساختن اعتبار مالیاتی برای طرف مقابل یا کم فروشی برای کاهش میزان درآمد، مالیات و ….

طبق ماده ۹ قانون سامانه مودیان، در این زمان مودی وارد حسابرسی مالیاتی می شود.

ماده 9 قانون سامانه مودیان

اگر همچین اطلاعاتی به سازمان امور مالیاتی برسد سریعا یک اخطار یا کارت زرد در کارپوشه مودی مبنی اتهام و مظنون بودن به جرائم ماده ۹ قرار می گیرد که در صورت پذیرفتن مودی، صرفا در همین مرحله با اصلاح اطلاعات و پرداخت جرائم ماده ۲۲ کار به اتمام می رسد.

در صورت نپذیرفتن مودی، به استناد ماده ۹، مودی در هیئت حل اختلاف مالیاتی باید حضور پیدا کند، در صورت برائت از اتهام عدم تخلف تایید می شود ولی در صورت اثبات تخلف، علاوه بر پرداخت جرائم ماده ۲۲ که صرفا تا ۵۰ درصد قابل بخشودگی هستند ماده ۴ از آن مودی برداشته خواهد شد و وارد رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک می شود.

مودیانی که از ثبت نام در سامانه مودیان خودداری کنند دچار عواقب زیر خواهند شد:

  • عدم برخورداری از ماده ۴ قانون سامانه مودیان
  • مراجعه ماموران مالیاتی جهت رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک
  • عدم پذیرش هیچ گونه اعتبار مالیاتی

صورتحساب الکترونیکی چیست؟

صورتحساب الکترونیکی

در مطلب بالا کلمه صورتحساب الکترونیکی چندین بار ذکر شد اما معنی و مفهوم آن چیست؟ طبق قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی شرکت ها باید فاکتورهای فروش خود را در قالب صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان ارسال کنند. به طور کلی صورتحسابی که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی بوده و اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود.

طبق تعریف بالا صورتحساب الکترونیکی ۲ تفاوت مهم با فاکتور فروش هایی که قبلا ارسال می کردیم دارند که شامل:

  1. این صورت حساب ها دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی هستند.
  2. تمامی صورتحساب های الکترونیکی در حافظه مالیاتی ذخیره می شوند. (در ادامه به توضیح حافظه مالیاتی خواهیم پرداخت.)

مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی، متناسب با نوع هر کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می شود و رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب الکترونیکی است.

شناسه منحصر به فرد مالیاتی شامل ۲۲ کاراکتر است که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به فرد تولید و به هر صورتحساب الکترونیکی تخصیص داده می شود.

انواع صورتحساب الکترونیکی به ۴ نوع تقسیم بندی می شود:

  • صورتحساب الکترونیکی نوع اول (با اطلاعات کامل): که شامل نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور، اطلاعات هویتی، مشخصات کالا و مقدار پرداخت است.
  • صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: که با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا/خدمت و بدون اطلاعات خریدار است. این نوع صورتحساب ها نقدی تلقی شده و از بابت آن اعتباری برای خریدار قابل منظور نیست.
  • صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: که همان فاکتور فروش برای مصرف کننده نهایی است همانند رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداختی که به عنوان پایانه فروشگاهی مودی پذیرفته شده است.

این صورتحساب های الکترونیکی در هر یک از سه نوع بالا دارای الگوهای مختلفی هستند که از سمت سازمان تعریف شده است.

چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

ثبت نام در سامانه مودیان

طبق مطالبی که بالاتر ذکر کردیم، سامانه مودیان جهت تسهیل در رسیدگی به امور مالیاتی ایجاد شده است؛ بنابراین تمامی فعالان اقتصادی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. فرقی نمی کند که شما دارای شرکت و موسسه هستید یا یک فرد حقوقی به شمار می روید یا در حال استفاده از دارایی خود برای اهداف تجاری بوده و یک فرد حقیقی هستید، در هر دو صورت شما ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان می باشید. موارد زیر به طور دقیق و جزئی تر شامل افراد و کسب و کارهایی است که ملزم به ثبت نام در این سامانه هستند.

  • شرکت های تجاری، سهامی خاص، با مسئولیت محدود، تعاونی و… که در زمره شرکت های حقوقی هستند.
  • تمامی اشخاص حقیقی که دارای مشاغلی مانند فروشگاه آنلاین، مشاغل خانگی و … هستند.
  • همه افراد حقیقی و حقوقی که درآمد و سود کسب می کنند. از جمله این درآمدها شامل اجاره واحدهای مسکونی، درآمد حقوق و دستمزد، درآمدهای حاصل از فروش کالا یا ارائه خدمات.
  • موسسات غیر انتفاعی، بنیادها، خیریه ها و…

حتی شرکت های نام برده در ماده ۱۲ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده شامل عرضه کنندگان کالاها و خدمات که به موجب این قانون و سایر قوانین از مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف هستند و یا همچنین فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی که حجم معاملات سالانه آن ها از مبلغ پیشنهادی هیئت وزیران بیشتر باشد مکلف به عضویت و ثبت معاملات در سامانه مودیان هستند.

لازم به ذکر است که موارد گفته شده صرفا یک لیست کلی بوده و ممکن است افراد دیگری نیز موظف به ثبت نام در سامانه باشند که به شرح زیر طبق فراخوان های اعلامی از سمت سازمان امور مالیاتی مشمول ثبت نام هستند :

  • شرکت های عضو بورس و فرابورس از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۱
  • شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۰۱
  • شخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
  • صاحبان مشاغل موضوع فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده (صاحبان مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده) از تاریخ ۱۴۰۲/۰۴/۰۱
  • صاحبان مشاغل گروه های اول و دوم از تاریخ ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
  • کلیه اشخاص مشمول باقی مانده از تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۰۱

شرکت های معتمد سامانه مودیان

برخی از اشخاص حقوقی که مورد تایید سازمان امور مالیاتی هستند و وظیفه آموزش و فراهم آوردن تجهیزات لازم برای ارسال صورتحساب الکترونیکی را دارند، شرکت های معتمد سامانه مودیان هستند. از جمله مهم ترین خدماتی که شرکت های معتمد به مودیان مالیاتی ارائه می دهند شامل:

  • صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی
  • ثبت معاملات در سامانه مودیان
  • استعلام از سامانه مودیان
  • ارائه برخی مشاوره های فنی

این شرکت ها در ۳ نوع متفاوت هستند که مسئولیت های مختلفی را برعهده دارند. انواع شرکت های معتمد سامانه مودیان شامل:

  1. شرکت معتمد نوع اول: اگر مودی در ابتدای راه بوده و قصد راه اندازی پایانه های فروشگاهی، حافظه مالیاتی و آموزش در این زمینه را داشته باشد، این شرکت ها موظف به ارائه خدمات در خواهند بود.
  2. شرکت های معتمد نوع دوم: از جمله مهم ترین وظایف شرکت های معتمد نوع دوم می توان به آموزش مقررات صورتحساب الکترونیکی، آموزش تکالیف مرتبط به مودی و احراز تسلط مودیان در خصوص حقوق و وظایف آن ها می باشد.
  3. شرکت های معتمد نوع سوم: شرکت های نوع سوم وظایف مهم تر و در عین حال محدودتری درباره قانون پایانه های فروشگاهی دارند که از این تکالیف عبارتند از:
      • مشاوره و خدمات مالیاتی
      • حسابرسی مالی
      • تهیه صورتحساب های مالی
      • مشاوره فنی و غیر عملیاتی

چه کسانی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان نیستند؟

برخلاف افراد موجود در لیست بالا که موظف به ثبت نام در سامانه مودیان هستند، برخی دیگر نیز مطابق قانون لزومی بر ثبت نام در این سامانه ندارند. از جمله این افراد شامل:

  • اشخاص مشمول ماده ۱۴۲ ق.م.م

شامل کارگاه های فرش دستباف، صنایع دستی، شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوط که از پرداخت مالیات معاف هستند.

  • اشخاص حقیقی ماده ۸۱ ق.م.م

همانند فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگل ها، باغات اشجار از هر قبیل که از پرداخت مالیات معاف هستند.

  • مشاغل گروه ۳ که کالا و خدمات آن ها معاف از مالیات بر ارزش افزوده است.

جرائم سامانه مودیان

سازمان امور مالیاتی که خود قانون سامانه مودیان را وضع کرده است، برای اینکه نسبت به اجرای این قوانین توسط مودی اطمینان کامل حاصل کند، جرائم نسبتا سنگینی را برای مودیانی که این قانون را رعایت نمی کنند در نظر گرفته است. از جمله مواردی که عدم توجه به آن ها سبب جریمه از طرف سازمان امور مالیاتی کشور می شود شامل:

  • جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان

اگر طبق مطالب ذکر شده، شما هم جزو افراد مشمول برای ثبت نام در سامانه مودیان هستید، اگر نسبت به ثبت نام در این سامانه اقدام نکنید، مشمول جریمه ۱۰ درصدی مجموع فروش از این روش یا ۲۰ میلیون ریال (هرکدام بیشتر بود) می شوند. همچنین از معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق ها و عدم تایید اعتبار ارزش افزوده محروم خواهد شد.

  • جریمه صادر نکردن صورتحساب الکترونیکی

طبق ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان، اگر مودی در سامانه ثبت کند اما اقدام به صدور صورتحساب الکترونیکی نکند، علاوه بر محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق ها، عدم تایید اعتبار ارزش افزوده، مشمول جریمه ۱۰ درصدی از مجموع فروش خواهید شد که صرفا تا ۵۰ درصد قابل بخشودگی است.

علاوه بر این موارد، جرائم دیگری برای سامانه مودیان وجود دارد که شامل:

  • جریمه عدم ارسال صورتحساب چاپی به خریدار یا مخدوش کردن آن
  • جریمه عدم اطلاع تعطیلی واحد اقتصادی در سامانه مودیان
  • جریمه عدم اعلام شماره حساب بانکی واحد اقتصادی به سامانه مودیان که با آن گردش های مالی انجام می شود.
  • استفاده از شناسه حافظه مالیاتی خود برای دیگران
  • استفاده از شناسه حافظه مالیاتی دیگران برای خود

چگونه می توان در سامانه مودیان ثبت نام کرد؟

ما در یک مقاله دیگر، ثبت نام در سامانه مودیان را به طور کامل به همراه آموزش تصویری برایتان قدم به قدم شرح داده ایم اما به طور کلی،برای اینکه یک مودی بتواند در سامانه مودیان ثبت نام کند باید مراحل زیر را طی نماید:

  1. تشکیل پرونده مالیاتی

معمولا افرادی که مشمول پرداخت مالیات هستند، پرونده مالیاتی خود را از قبل تشکیل داده اند اما برای افرادی که اقدام نکرده اند، پیش از هر چیزی لازم است با ورود به سامانه https://tax.gov.ir/ اقدام به ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی خود نمایند.

  1. ثبت نام در سامانه gica و دریافت گواهی امضا الکترونیک

یکی از مهم ترین اقدامات در طی ثبت نام در سامانه مودیان، دریافت گواهی امضا الکترونیک است. مودیان می توانند برای دریافت این گواهی به آدرس https://www.gica.ir/ مراجعه کرده و امضای الکترونیک خود را دریافت کنند و پس از آن نیز اقدام به گرفتن کلید عمومی و خصوصی نمایند.

 لازم به ذکر است که دریافت گواهی امضای الکترونیک به دو صورت حضوری و غیر حضوری امکان پذیر است که در ادامه هر دو روش را توضیح می دهیم.

  1. دریافت گواهی امضا الکترونیک به صورت غیر حضوری

برای دریافت گواهی امضای الکترونیک به صورت غیر حضوری باید به سامانه gica مراجعه کنید از بالای صفحه گزینه “صدور گواهی” و سپس “ثبت نام غیر حضوری گواهی الکترونیک” را انتخاب نمایید. اطلاعات خود را به طور دقیق وارد کرده و در سامانه ثبت نام کنید. پس از ثبت نام با گزینه “ثبت درخواست گواهی امضا الکترونیک” درخواست خود را ثبت نمایید. پس از انجام مراحل فوق برای شما یک رسید یا کد رهگیری صادر می شود و شما با در دست داشتن آن و مراجعه به یکی از دفاتر پیشخوان، می توانید امضا الکترونیک خود را دریافت کنید.

  1. دریافت گواهی الکترونیک به صورت حضوری

اگر قصد دریافت گواهی امضای الکترونیکی خود را به صورت حضوری دارید، باید به شعب دفاتر پیشخوان مراجعه کنید و اقدام به پر کردن فرم گواهی امضا الکترونیک نمایید. هنگام مراجعه به دفاتر پیشخوان مدارک زیر را به همراه داشته باشید:

  • اصل و کپی هر دو روی کارت ملی
  • اصل و کپی یکی از مدارک شناسایی عکس دار (گواهینامه، شناسنامه، گذرنامه)
  • کپی آگهی تاسیس (دارای مهر سازمان)
  • کپی آخرین تغییرات روزنامه رسمی (دارای مهر سازمان)
  • معرفی نامه نماینده سازمان (دارای مهر سازمان)
  1. ورود به سامانه مالیاتی من (my tax)

صفحه ورود به سازمان امور مالیاتی

در قدم بعدی شما باید به سامانه مالیاتی من بروید و با ورود به کارپوشه خود، اقدام به دریافت شناسه حافظه مالیاتی خود نمایید.

ورود به کارپوشه

حافظه مالیاتی چیست؟ نوعی سامانه الکترونیکی که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مودیان مورد استفاده قرار می گیرد که می تواند به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری باشد.

صفحه ورود به پرونده

دریافت شناسه حافظه مالیاتی

حافظه مالیاتی دارای یک شناسه یکتا است که سازمان مالیاتی به مودیان اختصاص می دهد و این شناسه یک کد ۶ رقمی است. برای دریافت شناسه یکتا مالیاتی مراحل زیر را طی نمایید:

  1. دریافت شناسه کالا

دریافت شناسه کالا از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۱ برای تمامی مودیانی که باید صورتحساب الکترونیکی خود را در سامانه بارگذاری کنند، واجب است. این شناسه یک کد ۱۳ رقمی است که توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت صادر می گردد.

  1. صدور صورتحساب فروش

تاکنون سازمان امور مالیاتی کشور زیرساخت و بستر مناسبی را جهت صدور صورتحساب فروش ارائه نکرده است؛ بنابراین مودیان می توانند به ۳ روش که در ادامه ذکر می کنیم اقدام به صدور صورتحساب فروش خود کنند.

  • مراجعه به شرکت های معتمد
  • استفاده از نرم افزار های واسط
  • اضافه کردن ماژول سامانه مودیان

هدف از ایجاد سامانه مودیان مالیاتی چیست؟

سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی ایجاد شده است که به طور کلی هدف از اجزای آن عبارتند از:

  • کمک به مقابله با قاچاق، پولشویی و کد فروشی
  • ایجاد شفافیت اقتصادی در راستای برقراری عدالت مالیاتی
  • استقرار نظام مالیاتی هوشمند و سیستمی به جای مالیاتی ستانی به روش سنتی
  • کاهش اختلاف میان مودیان و سازمان امور مالیاتی
  • کمک به سیاست گذاری و تنظیم گری بهتر بازار کالا و خدمات
  • مقابله با اقتصاد های زیر زمینی و فرار مالیاتی
  • ارتقای کارآمدی و بهبود روش های مدیریت کسب و کار

محدودیت های سامانه مودیان

یکی از محدودیت های این سامانه مالیاتی این است که طبق ماده ۶ قانون سامانه مودیان، محدودیتی در ارسال صورتحساب فروش وجود ندارد اما تنها تا ۳ برابر فروش اظهار شده در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن پرداخت شده و یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، اعتبار برای خریدار لحاظ می گردد.

برای واحدهای تجاری که تازه تاسیس شده اند و دارای سابقه مالیاتی نیستند، این اعتبار حداکثر تا ۳ برابر معافیت سالانه ماده ۱۰۱ ق.م.م است که در سال ۱۴۰۲ مبلغ ۴۷۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال می باشد.

نتیجه گیری

در این مطلب سعی کردیم هر آنچه که باید درباره سامانه مودیان بدانیم را بازگو کنیم و با توجه به اهمیت بالای این سامانه برای ارسال صورتحساب ها توسط مودیان، تعویق در ثبت نام تقریبا یک امر غیر ممکن است. مودیان باید  خودشان به طور مستقیم برای ارسال صورتحساب خود اقدام نمایند و یا از سازمان ها و شرکت های معتمد در این زمینه یاری بگیرند.

به دلیل نگرانی کارفرمایان و صاحبین مشاغل، سبب شد تا شرکت سفیر حساب خدمات ویژه ای را در این زمینه در اختیار مودیان قرار دهد. این شرکت می تواند تمامی امور مربوط به خدمات مالیاتی شما را بدون هیچ مشکلی برعهده بگیرد.

سوالات متداول

سامانه مودیان یک سامانه یکپارچه برای شفافیت بیشتر و اطلاعات در لحظه برای تمامی صاحبین کسب و کار که فروشنده موظف است فاکتورهای فروش خود را در آن ثبت کند و خریدار صرفا نسبت به آن واکنش نشان دهد.

تمامی صاحبان کسب و کار اعم از  اشخاص حقیقی و حقوقی طبق فراخوان های سازمان امور مالیاتی موظف به ثبت نام هستند.

شما می توانید هر تعداد فاکتور فروش که بخواهید در سامانه ثبت کنید اما طبق ماده ۶  قانون سامانه مودیان تنها تا ۳ برابر میزان فروش اظهار نامه ارزش افزوده سال گذشته، اعتبار برای طرف مقابلتان لحاظ می گردد.

طبق ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان در صورت عدم عضویت در این سامانه، علاوه بر محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق ها، عدم تایید اعتبار ارزش افزوده، مشمول جریمه ۱۰ درصد از مجموع فروش می شود که صرفا تا ۵۰ درصد قابلیت بخشودگی دارد.

فهرست مطالب

این فرصت استثنایی رو از دست نده!!!
37 دقیقه مشاوره رایگان تلفنی از ما بگیر

مطالب اخیر

4 در مورد “سامانه مودیان چیست؟ [راهنمای جامع سامانه مودیان مالیاتی]”

  1. سلام مطلبتون جامع و کامل بود اما یک سوالی برام پیش اومده، صورتحساب های فروش رو کجا باید ارسال کنیم؟

    1. سلام
      در حال حاضر با استفاده از ماژول نرم افزار حسابداری خودتان و یا نرم افزارهای واسط می توانید صورتحساب ارسال کنید. همچنین می توانید برای انجام خدمات مربوط به سامانه مودیان از تیم سفیر حساب کمک بگیرید.

  2. از بقیه سایت ها کامل تر نوشته بودید. لطفا روش ثبت نام اشخاص حقوقی در سامانه مودیان رو هم آموزش بدید. با تشکرج

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *